Saturday, June 27, 2009

Brownie toorjuustuga

Brownile omaselt mõnusalt mahlane ja mitte liiga magus ning mis maitseb ka meestele:)

Tume osa
110 gr võid
60 gr tumedat šokolaadi
200 gr suhkrut
2 muna
80 gr jahu
1/2 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola

Hele osa
200 gr toorjuustu
70 gr suhkrut
1 munakollane

Sulata või ja šokolaad, võta pott pliidilt. Klopi munad suhkruga lahti ning lisa peene joana pidevalt segades potti. Seejärel lisa vanillisuhkur ja sool ning sega juurde jahu. Vala segu võiga määritud koogivormi (näit 24 cm läbimõõduga).

Sega kokku toorjuust, suhkur ja munakollane kuni suhkur sulab. Vala või tõsta lusikaga toorjuustusegu ringidena šokolaadisegu peale. Tõmba noaga jooned alates koogivormi äärest kuni keskele välja, et tekiks ilus muster. Küpseta 185 kraadi juures 35 minutit.

Heleda osa puhul tuleb jälgida, et suhkrut liiga palju ei läheks, kuna see muudab segu liiga vedelaks.

Sunday, June 7, 2009

Rabarberikook vaniljekreemi ja kohupiimaga


Selle aasta esimeseks rabarberikoogiks sai proovitud rabarberikooki vaniljekreemi ja kohupiimaga. Koogi tegemiseks kulus umbes üks tund ja valmis sai suussulav rabarberikook:)

Põhjaks valisin muretaigna võib teha ka liivataignaga:
4 dl nisujahu
100 gr külma võid
2 spl suhkrut
1 muna
veel läheb vaja:
350 gr rabarbereid (kooritud ja tükeldatud)
200 gr demerara suhkrut
1 spl jahu
1 muna ja 1 munakollane
200 ml vahukoort
200 ml kohupiima
1 vanillikoor

katteks:
50 gr kiir4-viljahelbeid või -kaerahelbeid
50 gr mandlilaaste
50 gr toasooja võid
50 gr demerara suhkrut
1/2 tl jahvatatud ingveripulbrit

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane ahjuvormi tükeldatud rabarberid, puista üle 1/2 suhkruga ja lisa pooleks lõigatud vanillikaun. Kuumuta ahjus, kuni suhkur sulab, võta ahjust välja, vala kaussi jahtuma.

Taigna jaoks näpi külmad võitükid jahu ja suhkruga, lisa muna, sõtku tainaks. Lisa vajadusel paar spl külma vett. Kata lahtikäiv koogivorm põhjast ja külgedelt taignaga. Küpseta 180 kraadi juures umbes 20 min, kuni põhi on kergelt kuldne.

Kreemi jaoks sega kokku munakollane ja muna, vispelda vahuks. Lisa ülejäänud 1/2 suhkrust ning jahu ja vispelda, kuni suhkur sulab. Lisa 2 spl rabarberimahla, kraabi vanillikaunast segu sisse vanilliseemned ja lisa vahukoor. Vispelda veel veidi. Lisa kohupiim ja vispelda ka see segusse, nii et tuleb ühtlane kreem. Mina tegin seda kõike tegelikult miksriga. Seejärel kata koogipõhi jahtunud rabarberitega ja vala peale kreem. Küpseta 200 kraadi juures 20 min või kuni kreem on kergelt tahenenud, kuid liikuv.

Katte jaoks sega omavahel kõik katte koostisosad. Puista ühtlase kihina koogi pinnale ja küpseta veel 200 kraadi juures, kuni kate on ilusti kuldne ja krõbe. Lase kindlasti täitsa ära jahtuda (muidu valgub laiali) ja serveeri.

Retsepti sain siit blogist