Thursday, December 24, 2009

Tõeline šokolaadikook


Sain seda kooki esimest korda sõbranna juures proovida ja hakkas väga meeldima ja seega küsisin endale retsepti ja tegin ka:) Tõeline maiuspala šokolaadi sõpradele.
Põhi
200 g Digestive küpsiseid
100 g võid

Täidis
5 muna
5 spl suhkrut
500 g mascarponet või toorjuustu
200 g hapukoort
250 g tumedat šokolaadi
0,5 klaasi vahukoort
3 spl brändit
Purusta küpsised ning sega küpsisesegu toasooja võiga. Suru küpsise või segu lahtikäiva koogivormi põhja ja küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10 minutit.
Täidise jaoks sega kokku munad, suhkur, mascarpone (toorjuust) ja hapukoor. Kuumuta potis madalal kuumusel vahukoor ning sulata selles šokolaaditükid, lisa brändi ning sega šokolaadi-vahukoore segu hapukooreseguga. Seejärel vala saadud segu eelküpsetatud põhjale.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes tund. Kook on valmis kui see raputades ei võdise. Lase esialgu ahjus jahtuda, seejärel veel natukene toas ja siis pane paariks tunniks külmkappi.
Retsept on pärti Anni Arro raamatust.

Friday, December 4, 2009

Quiche lõhe ja brokoliga


Sai proovitud palju kiidetud kalakooki ja peab ütlema, et tulemus oli suurepärane, kook kadus imekiirelt:)

Põhi
3 dl jahu
150 g võid
1 tl soola
2 spl külma vett

Täidis
300 g lõhe fileed
soola ja musta pipart
1 väiksem brokoli
3 muna
3 dl vahukoort
soola ja musta pipart
1 küüslauguküüs
100 g riivitud juustu
hakitud murulauku

Näpi jahu, sool ja või purutaoliseks massiks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Keera tainas kilesse ja panek 30 minutiks külmkappi.
Lõika lõhefilee tükkideks. Lõika brokoli õisikuteks ja auruta või keeda 1 minut.
Sega omavahel munad, koor, sool, pipar, purustatud küüslaugu küüs, riivitud juust ja hakitud murulauk.
Suru tainas näppudega vormi või rulli tainas jahusel laual ümmarguseks umb 10 cm suuremaks kui vorm. Tõsta tainas vormi nii et ulatub ka servadele ja augusta põhi. Mina kasutasin esimest varianti ja tuli ilusti välja. Küpseta 250 kraadises ahjus 7-10 minutit. Aseta eelküpsetatud põhjale lõhe tükid ning maitsesta neid soola ja pipraga. Aseta peale ka brokoliõisikud. Vala üle muna-kooreseguga. Küpseta 200 kraadises ahjus veel 25 minutit.
Originaalis oli retseptis kasutatud forelli, kuid mulle tundub, et lõhe sobib selleks paremini. Retsept on pärit juusturaamatust.