Wednesday, July 22, 2009

Ameerika hommikusöögi pannkoogid

225 g jahu
1 spl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
1 tl suhkrut
2 suurt muna (lahti klopituna)
30 g võid (sulatatud ja jahutatud)
300 ml piima

Sellest kogusest tuleb umbes 8 keskmise suurusega pannkooki.
Kõige lihtsam viis pankooke teha on kõik ained kokku panna ning köögikombainiga kokku segada.
Käsitsi valmistates tuleks esmalt kokku segada kuivained (jahu, küpsetuspulber, sool, suhkur). Seejärel tuleks kuivaine segusse lohk teha ning lisada sinna lahtiklopitud munad, sulatatud ja jahutatud või ning piim ning tainas korralikult läbi segada.
Pannkookide küpsetamisel tasub meelde jätta, et kui pannkoogi pealmine pind hakkab mullitama siis tuleks tuleks pannkook ringi tõsta ning küpsetada teist poolt ning selleks läheb üldjuhul 1 minut või isegi vähem.

Seejärel serveeri vastavalt oma eelistustele:)

Thursday, July 16, 2009

Pelmeenid

Kuna viimatisest poe pelmeenide söömisest sain tõsise toidumürgituse otsustasin ära proovida pelmeenide tegemise, selleks sai soetatud ka pelmeenivorm. Pelmeenide tegemiseks tuleks varuda aega mõned tunnid. Kasutada tuleks ka kvaliteetset hakkliha või siis ise juba hakkliha teha. Mina kasutasin Rakvere delikatess hakklihasid.

Tainas
500 g head jahu
250 g keefiri või hapupiima
1 väiksem muna
natukene oliivõli (mitte üle 1 spl)

Täidis
500 g veisehakkliha
250 g seahakkliha
1 väiksem sibul
1 dl vett
musta pipart
soola
Sellest kogusest tuleb umbes 100 plemeeni.
Haki sibul hästi peenikeseks ning sega käte abil hakklihadest ja sibulast ühtlane mass. Võib lisada ka veidi vett, et segu tuleks nö kergem. Lisa vesi ja maitsesta küllaltki tugevalt soola ja musta pipraga. Jäta täidise kauss külmkappi maitsestuma.

Pane enamus jahust kaussi hunnikusse, vajuta jahu hunnikusse lohk ning lisa sinna keefir (hapupiim), muna ja näpuotsaga soola. Tõsta jahu kord-korralt väljast sissepoole ja sõtku kuni tainas hakkab käe küljest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde, mis alguses kasutamata jäi. Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliivõli ja sõtku see ühtlaselt tainasse. Taina võib vabalt valims teha ka laual kaussi kasutamata. Seejärel keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma, see parandab taina rullitavust.

Võta tainast kaks pisemat tükki ning rulli neist kaks pelmeenivormist natukene suuremat ratast, vaata, et tainast liiga õhukeseks ei rulliks. Puista pelmeenivorm jahuga üle ja pane üks tainaratas vormi peale. Vajuta vormi õõnsuste kohale väiksed lohud (tainas peab terveks jääma). Tõsta märja käega lohkudesse umbes teelusikatäis täidist ja kata vorm teise tainarattaga. Rulli tasakesi tainarulliga üle vormi, kuni pelmeenid on üksteise küljest lahti lõigatud. Kummuta vorm teistpidi ning suru pelmeenid õrnalt vormist välja. Kui see hästi ei õnnestu siis sai täidist liiga palju või jäi vorm jahuga üle raputamata. Korda taina rullimist ning vormi täitmist kuniks tainast ja täidist jagub.

Külmutamiseks tuleb pelmeenid laduda ühe kihina sügavkülma, siis ei jää pelmeenid üksteise külge kinni. Külmunud pelmeenid paki kas karpidesse või kottidesse.
Pelmeene keedetakse puljongis. Selleks tuleb puljong keema lasta, seejärel lisada pelmeenid ja lasta vedelikul uuesti keema minna ning keerata kuumust vähemaks, kuna äge keemine lõhub pelmeene.
Külmutamata pelmeenid on valmis, kui need tõusevad pinnale, külmutatud pelmeene peaks keetma paar minutit kauem.
Serveeri näiteks hapukoore, musta pipraga või sulavõi ja maitserohelisega.


Nigella banaanikeeks šokolaadiga


50-75 g tumedat rummi
150 g nisujahu
50 g kakaod
100 g tumedat šokolaadi
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
0,5 tl soola
100 g magedat sulatatud võid
150 g suhkrut
2 suurt muna
4 väikest küpset banaani (kooritult umbes 300 g)
60 g hakitud kreeka pähkleid
1 tl vanillisuhkrut

Sulata või ning kuumuta ahi 170 kraadini. Sega hästi läbi keskmise suurusega kausis jahu, kakao, küpsetuspulber, sooda ja sool. Sega suures kausis sulavõi ja suhkur (klopi kuni seguneb). Lisa ükshaaval kloppides munad ja seejärel püreestatud banaanid.
Lisa puulusikaga segades pähklid, tükeldatud šokolaad, rumm ja vaniljesuhkur. Seejärel lisa jaokaupa kuivainesegu iga kord hoolega segades.

Kalla tainas 23x13x7 cm suurusesse võitatud ja jahuga ülepuistatud keeksivormi ning küpseta 170 kraadise ahju keskosas 60-75 minutit, kuni keeksi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.

Lase vormis jahtuda seejärel lõika paksudeks viiludeks ning serveeri näiteks jäätisega.

Monday, July 6, 2009

Valge šokolaadi ja maasika kook


Mõnusalt magus ja maasikane kook:)

Põhi
150 g Digestive küpsiseid
70 g võid
1 sl fariinisuhkrut

Kate
300-500 g maasikaid
200 g valget šokolaadi
250 g paksu hapukoort
2 dl vahukoort
soovi korralželatiin

Purusta küpsised peeneks. Sulata või ja lisa fariinisuhkur ning sega sinna juurde küpsisepuru. Suru küpsise segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi (24 cm) põhja. Puhasta maasikad ja lõika neljaks ning seejärel kata vormi põhi maasikatega.

Sulata kuumaveevannis šokolaad, sega juurde hapukoor ja lisa vahustatud vahukoor. Vala segu maasiktele. Tõsta kook külmkappi tahenema ning seejärel kaunista maasikatega.

PS! Kuna koogi kate jääb suhteliselt vedel, siis mina olen seda kooki alati želatiiniga teinud.