Thursday, July 16, 2009

Pelmeenid

Kuna viimatisest poe pelmeenide söömisest sain tõsise toidumürgituse otsustasin ära proovida pelmeenide tegemise, selleks sai soetatud ka pelmeenivorm. Pelmeenide tegemiseks tuleks varuda aega mõned tunnid. Kasutada tuleks ka kvaliteetset hakkliha või siis ise juba hakkliha teha. Mina kasutasin Rakvere delikatess hakklihasid.

Tainas
500 g head jahu
250 g keefiri või hapupiima
1 väiksem muna
natukene oliivõli (mitte üle 1 spl)

Täidis
500 g veisehakkliha
250 g seahakkliha
1 väiksem sibul
1 dl vett
musta pipart
soola
Sellest kogusest tuleb umbes 100 plemeeni.
Haki sibul hästi peenikeseks ning sega käte abil hakklihadest ja sibulast ühtlane mass. Võib lisada ka veidi vett, et segu tuleks nö kergem. Lisa vesi ja maitsesta küllaltki tugevalt soola ja musta pipraga. Jäta täidise kauss külmkappi maitsestuma.

Pane enamus jahust kaussi hunnikusse, vajuta jahu hunnikusse lohk ning lisa sinna keefir (hapupiim), muna ja näpuotsaga soola. Tõsta jahu kord-korralt väljast sissepoole ja sõtku kuni tainas hakkab käe küljest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde, mis alguses kasutamata jäi. Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliivõli ja sõtku see ühtlaselt tainasse. Taina võib vabalt valims teha ka laual kaussi kasutamata. Seejärel keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma, see parandab taina rullitavust.

Võta tainast kaks pisemat tükki ning rulli neist kaks pelmeenivormist natukene suuremat ratast, vaata, et tainast liiga õhukeseks ei rulliks. Puista pelmeenivorm jahuga üle ja pane üks tainaratas vormi peale. Vajuta vormi õõnsuste kohale väiksed lohud (tainas peab terveks jääma). Tõsta märja käega lohkudesse umbes teelusikatäis täidist ja kata vorm teise tainarattaga. Rulli tasakesi tainarulliga üle vormi, kuni pelmeenid on üksteise küljest lahti lõigatud. Kummuta vorm teistpidi ning suru pelmeenid õrnalt vormist välja. Kui see hästi ei õnnestu siis sai täidist liiga palju või jäi vorm jahuga üle raputamata. Korda taina rullimist ning vormi täitmist kuniks tainast ja täidist jagub.

Külmutamiseks tuleb pelmeenid laduda ühe kihina sügavkülma, siis ei jää pelmeenid üksteise külge kinni. Külmunud pelmeenid paki kas karpidesse või kottidesse.
Pelmeene keedetakse puljongis. Selleks tuleb puljong keema lasta, seejärel lisada pelmeenid ja lasta vedelikul uuesti keema minna ning keerata kuumust vähemaks, kuna äge keemine lõhub pelmeene.
Külmutamata pelmeenid on valmis, kui need tõusevad pinnale, külmutatud pelmeene peaks keetma paar minutit kauem.
Serveeri näiteks hapukoore, musta pipraga või sulavõi ja maitserohelisega.


No comments:

Post a Comment