Thursday, December 24, 2009

Tõeline šokolaadikook


Sain seda kooki esimest korda sõbranna juures proovida ja hakkas väga meeldima ja seega küsisin endale retsepti ja tegin ka:) Tõeline maiuspala šokolaadi sõpradele.
Põhi
200 g Digestive küpsiseid
100 g võid

Täidis
5 muna
5 spl suhkrut
500 g mascarponet või toorjuustu
200 g hapukoort
250 g tumedat šokolaadi
0,5 klaasi vahukoort
3 spl brändit
Purusta küpsised ning sega küpsisesegu toasooja võiga. Suru küpsise või segu lahtikäiva koogivormi põhja ja küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10 minutit.
Täidise jaoks sega kokku munad, suhkur, mascarpone (toorjuust) ja hapukoor. Kuumuta potis madalal kuumusel vahukoor ning sulata selles šokolaaditükid, lisa brändi ning sega šokolaadi-vahukoore segu hapukooreseguga. Seejärel vala saadud segu eelküpsetatud põhjale.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes tund. Kook on valmis kui see raputades ei võdise. Lase esialgu ahjus jahtuda, seejärel veel natukene toas ja siis pane paariks tunniks külmkappi.
Retsept on pärti Anni Arro raamatust.

Friday, December 4, 2009

Quiche lõhe ja brokoliga


Sai proovitud palju kiidetud kalakooki ja peab ütlema, et tulemus oli suurepärane, kook kadus imekiirelt:)

Põhi
3 dl jahu
150 g võid
1 tl soola
2 spl külma vett

Täidis
300 g lõhe fileed
soola ja musta pipart
1 väiksem brokoli
3 muna
3 dl vahukoort
soola ja musta pipart
1 küüslauguküüs
100 g riivitud juustu
hakitud murulauku

Näpi jahu, sool ja või purutaoliseks massiks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Keera tainas kilesse ja panek 30 minutiks külmkappi.
Lõika lõhefilee tükkideks. Lõika brokoli õisikuteks ja auruta või keeda 1 minut.
Sega omavahel munad, koor, sool, pipar, purustatud küüslaugu küüs, riivitud juust ja hakitud murulauk.
Suru tainas näppudega vormi või rulli tainas jahusel laual ümmarguseks umb 10 cm suuremaks kui vorm. Tõsta tainas vormi nii et ulatub ka servadele ja augusta põhi. Mina kasutasin esimest varianti ja tuli ilusti välja. Küpseta 250 kraadises ahjus 7-10 minutit. Aseta eelküpsetatud põhjale lõhe tükid ning maitsesta neid soola ja pipraga. Aseta peale ka brokoliõisikud. Vala üle muna-kooreseguga. Küpseta 200 kraadises ahjus veel 25 minutit.
Originaalis oli retseptis kasutatud forelli, kuid mulle tundub, et lõhe sobib selleks paremini. Retsept on pärit juusturaamatust.

Monday, November 9, 2009

Pasta singi ja hernestega

200 g farfalle pastat (lipsukesed) või muud lühikest pastat
100 g külmutatud rohelisi herneid
150 ml vahukoort
150 g viilutatud sinki
2 spl riivitud parmesani

Keeda pasta vastavalt pakendile (piisavalt soolases vees) ja umbes 5 minuti pärast lisa pasta keedu vette herned ja lase edasi keeda. Kui pasta on valmis nõruta koos hernestega, pane pott pliidile tagasi koos vahukoore, singi ja parmesaniga ning kuumuta läbi. Seejärel lisa pasta koos hernestega potti ning sega korralikult läbi.

Sunday, November 8, 2009

Kana wok juurviljadega


2 kanafileed (umbes 300-500 g)
terriyaki - kastet
10 küüslauguküünt
3 porgandit
2 punast sibulat
3 väikest paprikat
magusat tšillikastet
200 g suhkruherneid või rohelist uba (külmutatud)
õli

Lõika kanafilee ribadeks ja vala peale terriyaki - kastet, et kana oleks sellega üleni kaetud. Marineeri kana niikaua, kui soovid, piisav on ka köögiviljade lõikumiseks kuluv aeg. Haki küüslauk peeneks, tükelda ja ribasta köögiviljad.

Kuumuta vokkpannil õli, lisa marineeritud kanaribad ja pool hakitud küüslaugust. Prae kana valmis ja tõsta siis pannilt korraks ära. Seejärel pane pannile sorts magusat tšillikastet ja lase sel veidi karamellistuda. Tõsta pannile köögiviljad väljaarvatud suhkruherned (oad) ja lisa ülejäänud küüslauk. Kui köögiviljad piisavalt krõmpsud, lisa pannile suhkruherned (oad) ja kuumuta pisut. Valmis roa sisse pane kanaribad ja kuumuta veidi.

Serveeri nuudlitega või söö niisama:)
Retsept pärineb Oma Maitsest.

Kohupiima purukook


Jälle juhtus nii et paus postitamises venis kole pikaks. Erinevaid uusi ja huvitavaid asju on proovitud küll aga kuna fotosid toitudest ei jõudnud teha, siis ei ole neid ka üles riputanud. Aga edaspidi proovin olla tublim:)

200 g võid
100 g suhkrut
500 g jahu
1 tl soola
1 tl soodat

400 g kohupiima (näit ricotta)
200 g hapukoort
6 muna
suhkrut maitse järgi (umbes 3-4 spl)
sidrunikoort


Haki või suhkruga, lisa soola ja soodaga segatud jahu. Töötle ühtlaseks puruks, kas käsitsi või köögikombainiga. Sega kohupiim hapukoorega, lisa ühekaupa munad ning maitse järgi suhkrut. Sega ütlaseks ning maitseks lisa sidrunikoort.

Suru 3/4 purust küpsetuspaberiga kaetud ajuplaadile, vala peale kohupiima segu, tasanda lusikaga seejärel kata ülejäänud puruga.


Küpseta 180 kraadises ahjus alguses 30 minutit fooliumi all ja siis veel fooliumita 30-40 minutit, kuni kook on kuldkollane. Liiga kauaks ei tasu kooku ahju jätta, kuna siis muutub liiga kuivaks. Koogi tegemiseks kasutatav ahjuvorm ei tohiks liiga suur olla, kuna siis võib kohupiima kate jääd liiga ühukeseks. Retsepti sain siit.

Sunday, September 13, 2009

Manhattani toorjuustukook

Põhi
9 digestive küpsist
2 sl suhkrut
50 g sulatatud võid

Täidis
400 g Philadephia toorjuustu
75 g suhkrut
2 muna
0,5 tl vanilliekstrakti

Kate
250 g hapukoort
2 sl suhkrut
0,5 tl vanilliekstrakti

Sega purustatud küpsised, suhkur ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmikusse.

Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, vajadusel vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Lase 20 minutit jahtuda.

Sega hapukoor, suhkur ja vanilliekstrakt ning vala ettevaatlikult jahtunud koogile. Küpseta 230 kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni on näha, et hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud.
Lase enne serveerimist põhjalikult jahtuda. Serveeri nt värskete marjadega.
Retsepti sain siit

Sunday, August 30, 2009

Prantsuse mustikapirukas ehk Tarte aux myrtilles


Kuna mustikahooaeg on täies hoos, siis sai turult läbi hüpatud ja kilo mustikaid ostetud, et neist miskit maitsvat valmistada ning seekord jäi sõelale prantsuse mustikapirukas.

Liivatainas
100 g võid
70 g suhkurt
1 väike muna
1/3 tl küpsetuspulbrit
170 g nisujahu
veidi soola

Kate
400 g mustikaid
75 g suhkurt
1 tl kartulitärklist
ning peale raputamiseks stuhksuhkurt

Kui kasutad köögikombaini, siis pane kõik ained köögikombaini ning sega ühtlaseks. Kui aga teed taina käsitsi, siis sega esmalt pehme või suhkruga, lisa muna ning alles siis küpsetuspulbriga segatud jahu ning viimasena lisa sool.
Seejärel suru tainas 24 cm läbimõõduga (lahtikäiva) koogivormi põhjale ning 2-3 cm kõrguselt servadele ning pane külmkappi tahenema 30 minutiks.

Sega mustikad suhkru ja kartulitärklisega ning kalla koogivormi. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 30 minutit, kuni tainas on kuldpruun ja täidis läbi küpsenud. Lase jahtuda, puista peale ohtralt tuhksuhkrut ja serveeri.
Kõrvale sobib hästi nt lusikatäis creme fraiche'i, hapukoort, jogurtit või vähese suhkruga vahustatud rõõska koort.
Retsept pärineb siit

Saturday, August 15, 2009

Soojad lavaširullid


Nii paus postitamises on kole pikaks veninud aga selles on süü eelkõige puhkusel aga nüüd tagasi töörindel ja postitamine peaks kõigi eelduste kohaselt tihedamalt jätkuma:) Seega pärast pikka pausi alustan kergelt valmivate ja suurepäraselt kõhtu täitvate soojade lavaširullidega:)

1 lavaš
150 g maitsestatud toorjuustu (näit küüslauguga, murulauguga vms)
200 g sinki
riivitud juustu
1 muna

Määri toorjuust lavašile, seejärel lõika sink viiludeks ning laota lavašile. Lõpuks raputa lavaš riivitud juustuga üle ning keera rulli. Mina lõikasin lavaširulli keskel pooleks nii mahub paremini ahju. Seejärel määri lavaširull munaga kokku ning küpseta 175 kraadi juures umbes 5 minutit. Maitseb suurepäraselt nii soojana kui ka külmalt.

Wednesday, July 22, 2009

Ameerika hommikusöögi pannkoogid

225 g jahu
1 spl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
1 tl suhkrut
2 suurt muna (lahti klopituna)
30 g võid (sulatatud ja jahutatud)
300 ml piima

Sellest kogusest tuleb umbes 8 keskmise suurusega pannkooki.
Kõige lihtsam viis pankooke teha on kõik ained kokku panna ning köögikombainiga kokku segada.
Käsitsi valmistates tuleks esmalt kokku segada kuivained (jahu, küpsetuspulber, sool, suhkur). Seejärel tuleks kuivaine segusse lohk teha ning lisada sinna lahtiklopitud munad, sulatatud ja jahutatud või ning piim ning tainas korralikult läbi segada.
Pannkookide küpsetamisel tasub meelde jätta, et kui pannkoogi pealmine pind hakkab mullitama siis tuleks tuleks pannkook ringi tõsta ning küpsetada teist poolt ning selleks läheb üldjuhul 1 minut või isegi vähem.

Seejärel serveeri vastavalt oma eelistustele:)

Thursday, July 16, 2009

Pelmeenid

Kuna viimatisest poe pelmeenide söömisest sain tõsise toidumürgituse otsustasin ära proovida pelmeenide tegemise, selleks sai soetatud ka pelmeenivorm. Pelmeenide tegemiseks tuleks varuda aega mõned tunnid. Kasutada tuleks ka kvaliteetset hakkliha või siis ise juba hakkliha teha. Mina kasutasin Rakvere delikatess hakklihasid.

Tainas
500 g head jahu
250 g keefiri või hapupiima
1 väiksem muna
natukene oliivõli (mitte üle 1 spl)

Täidis
500 g veisehakkliha
250 g seahakkliha
1 väiksem sibul
1 dl vett
musta pipart
soola
Sellest kogusest tuleb umbes 100 plemeeni.
Haki sibul hästi peenikeseks ning sega käte abil hakklihadest ja sibulast ühtlane mass. Võib lisada ka veidi vett, et segu tuleks nö kergem. Lisa vesi ja maitsesta küllaltki tugevalt soola ja musta pipraga. Jäta täidise kauss külmkappi maitsestuma.

Pane enamus jahust kaussi hunnikusse, vajuta jahu hunnikusse lohk ning lisa sinna keefir (hapupiim), muna ja näpuotsaga soola. Tõsta jahu kord-korralt väljast sissepoole ja sõtku kuni tainas hakkab käe küljest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde, mis alguses kasutamata jäi. Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliivõli ja sõtku see ühtlaselt tainasse. Taina võib vabalt valims teha ka laual kaussi kasutamata. Seejärel keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma, see parandab taina rullitavust.

Võta tainast kaks pisemat tükki ning rulli neist kaks pelmeenivormist natukene suuremat ratast, vaata, et tainast liiga õhukeseks ei rulliks. Puista pelmeenivorm jahuga üle ja pane üks tainaratas vormi peale. Vajuta vormi õõnsuste kohale väiksed lohud (tainas peab terveks jääma). Tõsta märja käega lohkudesse umbes teelusikatäis täidist ja kata vorm teise tainarattaga. Rulli tasakesi tainarulliga üle vormi, kuni pelmeenid on üksteise küljest lahti lõigatud. Kummuta vorm teistpidi ning suru pelmeenid õrnalt vormist välja. Kui see hästi ei õnnestu siis sai täidist liiga palju või jäi vorm jahuga üle raputamata. Korda taina rullimist ning vormi täitmist kuniks tainast ja täidist jagub.

Külmutamiseks tuleb pelmeenid laduda ühe kihina sügavkülma, siis ei jää pelmeenid üksteise külge kinni. Külmunud pelmeenid paki kas karpidesse või kottidesse.
Pelmeene keedetakse puljongis. Selleks tuleb puljong keema lasta, seejärel lisada pelmeenid ja lasta vedelikul uuesti keema minna ning keerata kuumust vähemaks, kuna äge keemine lõhub pelmeene.
Külmutamata pelmeenid on valmis, kui need tõusevad pinnale, külmutatud pelmeene peaks keetma paar minutit kauem.
Serveeri näiteks hapukoore, musta pipraga või sulavõi ja maitserohelisega.


Nigella banaanikeeks šokolaadiga


50-75 g tumedat rummi
150 g nisujahu
50 g kakaod
100 g tumedat šokolaadi
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
0,5 tl soola
100 g magedat sulatatud võid
150 g suhkrut
2 suurt muna
4 väikest küpset banaani (kooritult umbes 300 g)
60 g hakitud kreeka pähkleid
1 tl vanillisuhkrut

Sulata või ning kuumuta ahi 170 kraadini. Sega hästi läbi keskmise suurusega kausis jahu, kakao, küpsetuspulber, sooda ja sool. Sega suures kausis sulavõi ja suhkur (klopi kuni seguneb). Lisa ükshaaval kloppides munad ja seejärel püreestatud banaanid.
Lisa puulusikaga segades pähklid, tükeldatud šokolaad, rumm ja vaniljesuhkur. Seejärel lisa jaokaupa kuivainesegu iga kord hoolega segades.

Kalla tainas 23x13x7 cm suurusesse võitatud ja jahuga ülepuistatud keeksivormi ning küpseta 170 kraadise ahju keskosas 60-75 minutit, kuni keeksi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.

Lase vormis jahtuda seejärel lõika paksudeks viiludeks ning serveeri näiteks jäätisega.

Monday, July 6, 2009

Valge šokolaadi ja maasika kook


Mõnusalt magus ja maasikane kook:)

Põhi
150 g Digestive küpsiseid
70 g võid
1 sl fariinisuhkrut

Kate
300-500 g maasikaid
200 g valget šokolaadi
250 g paksu hapukoort
2 dl vahukoort
soovi korralželatiin

Purusta küpsised peeneks. Sulata või ja lisa fariinisuhkur ning sega sinna juurde küpsisepuru. Suru küpsise segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi (24 cm) põhja. Puhasta maasikad ja lõika neljaks ning seejärel kata vormi põhi maasikatega.

Sulata kuumaveevannis šokolaad, sega juurde hapukoor ja lisa vahustatud vahukoor. Vala segu maasiktele. Tõsta kook külmkappi tahenema ning seejärel kaunista maasikatega.

PS! Kuna koogi kate jääb suhteliselt vedel, siis mina olen seda kooki alati želatiiniga teinud.

Saturday, June 27, 2009

Brownie toorjuustuga

Brownile omaselt mõnusalt mahlane ja mitte liiga magus ning mis maitseb ka meestele:)

Tume osa
110 gr võid
60 gr tumedat šokolaadi
200 gr suhkrut
2 muna
80 gr jahu
1/2 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola

Hele osa
200 gr toorjuustu
70 gr suhkrut
1 munakollane

Sulata või ja šokolaad, võta pott pliidilt. Klopi munad suhkruga lahti ning lisa peene joana pidevalt segades potti. Seejärel lisa vanillisuhkur ja sool ning sega juurde jahu. Vala segu võiga määritud koogivormi (näit 24 cm läbimõõduga).

Sega kokku toorjuust, suhkur ja munakollane kuni suhkur sulab. Vala või tõsta lusikaga toorjuustusegu ringidena šokolaadisegu peale. Tõmba noaga jooned alates koogivormi äärest kuni keskele välja, et tekiks ilus muster. Küpseta 185 kraadi juures 35 minutit.

Heleda osa puhul tuleb jälgida, et suhkrut liiga palju ei läheks, kuna see muudab segu liiga vedelaks.

Sunday, June 7, 2009

Rabarberikook vaniljekreemi ja kohupiimaga


Selle aasta esimeseks rabarberikoogiks sai proovitud rabarberikooki vaniljekreemi ja kohupiimaga. Koogi tegemiseks kulus umbes üks tund ja valmis sai suussulav rabarberikook:)

Põhjaks valisin muretaigna võib teha ka liivataignaga:
4 dl nisujahu
100 gr külma võid
2 spl suhkrut
1 muna
veel läheb vaja:
350 gr rabarbereid (kooritud ja tükeldatud)
200 gr demerara suhkrut
1 spl jahu
1 muna ja 1 munakollane
200 ml vahukoort
200 ml kohupiima
1 vanillikoor

katteks:
50 gr kiir4-viljahelbeid või -kaerahelbeid
50 gr mandlilaaste
50 gr toasooja võid
50 gr demerara suhkrut
1/2 tl jahvatatud ingveripulbrit

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane ahjuvormi tükeldatud rabarberid, puista üle 1/2 suhkruga ja lisa pooleks lõigatud vanillikaun. Kuumuta ahjus, kuni suhkur sulab, võta ahjust välja, vala kaussi jahtuma.

Taigna jaoks näpi külmad võitükid jahu ja suhkruga, lisa muna, sõtku tainaks. Lisa vajadusel paar spl külma vett. Kata lahtikäiv koogivorm põhjast ja külgedelt taignaga. Küpseta 180 kraadi juures umbes 20 min, kuni põhi on kergelt kuldne.

Kreemi jaoks sega kokku munakollane ja muna, vispelda vahuks. Lisa ülejäänud 1/2 suhkrust ning jahu ja vispelda, kuni suhkur sulab. Lisa 2 spl rabarberimahla, kraabi vanillikaunast segu sisse vanilliseemned ja lisa vahukoor. Vispelda veel veidi. Lisa kohupiim ja vispelda ka see segusse, nii et tuleb ühtlane kreem. Mina tegin seda kõike tegelikult miksriga. Seejärel kata koogipõhi jahtunud rabarberitega ja vala peale kreem. Küpseta 200 kraadi juures 20 min või kuni kreem on kergelt tahenenud, kuid liikuv.

Katte jaoks sega omavahel kõik katte koostisosad. Puista ühtlase kihina koogi pinnale ja küpseta veel 200 kraadi juures, kuni kate on ilusti kuldne ja krõbe. Lase kindlasti täitsa ära jahtuda (muidu valgub laiali) ja serveeri.

Retsepti sain siit blogist


Saturday, May 30, 2009

Kreemjas rabarberipirukas

Tainas
2.5 dl nisujahu
0.5 tl küpsetuspulbrit
2 sl fariinsuhkrut
100 g võid


Täidis
500 g rabarbrit
2 dl fariinsuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1.5 sl nisujahu
2 munakollast
3 dl 35% rõõska koort

Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sulatatud või ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas Ø 26 cm koogivormi põhja ja äärtele ning pane 30 minutiks külma. Seejärel küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.

Koori ja tükelda rabarbrid. Sega omavahel rabarber, suhkur, kaneel ja jahu ning kalla vormi. Vahusta munakollased, sega koorega ja vala samuti vormi. Küpseta kooki veel 30 minutit. Täidis peab jääma pehme ja kreemjas. Lase jahtuda, nii muutub pirukas tahkemaks ja seda on kergem lõigata.Soovi korral serveeri kooki vahukoore või vaniljejäätisega.
Kohandasin retsepti natukene originaalis oli täidises fariinsuhkrut 1 dl aga see kogus jääb suhteliselt suure rabarberi koguse juures ikkagi väheseks ja täielikult jätsin välja kardemoni. Kook tuli väga maitsev ja sai kiirelt otsa seetõttu ei jõudnud seekord ka pilt teha:) järgmisel korral panen pildi juurde.

Retsepti sain siit ja see tuleb väga heade soovitustega:)

Oasalat singiga


Väga maitsev ja suhteliselt mahlane salat, mis alati saab kiirelt otsa:)

1 purk punaseid ube soolvees
200 g sinki
1 porru
2 küüslauguküünt
1 dl lahjat majoneesi
1/2 dl hapukoort

Nõruta oad ja loputa külma veega üle. Lõigu sink ribadeks ja porru viiludeks, seejärel haki küüslaugu küüned. Sega kõik ained omavahel ja lase külmkapis 30 minutit maitsestuda.

Thursday, May 21, 2009

Lõhe-sinihallitusjuustupirukas


Põhi
125 g võid
3 dl nisujahu
1 muna
soola

Täidis
170 g külmsuitsulõhet
100 g sinihallitusjuustu
4 muna
2 dl vahukoort

Taina valmistamiseks sega toasoe või, jahu, sool ja muna. Kata 26 cm läbimõõduga võitatud vormi põhi ja ääred tainaga.
Täidise jaoks tükelda kaussi lõhe ja murenda sinna juurde sinihallitusjuust. Seejärel lisa munad ja vahukoor. Sega kergelt läbi ja vala tainaga vooderdatud vormi.
Küpseta 175 kraadises ahjus, kni pirukas on pealt kuldkollane (umbes 25 minutit).

Pirukas on väga maitsev soojalt ja ka järmistel päevadel külmalt süües, kui järgmiseks päevaks jagub:)